Zvanični logotip muzeja
Zvanični logotip muzeja

MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA

Muzej žrtava genocida osnovan je Zakonom o osnivanju Muzeja žrtava genocida („Službeni glasnik Republike Srbije“ br. 49/92 od 16. jula 1992. godine) „radi trajnog sećanja na žrtve genocida nad Srbima, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka o njima i ostvarivanju obaveza iz Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida...

Muzej se može baviti i prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o genocidu nad Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda i nacionalnih manjina“. Institucionalno je počeo da funkcioniše u januaru 1995. godine.

Zadaci:

Prikupljanje, obrada i čuvanje podataka o pojedinačnim i grupnim žrtvama zločina genocida i drugim činjenicama: prinudno raseljavanje, uzimanje talaca, odvođenje u logor, prinudni rad, pljačka imovine, upotreba nedozvoljenih sredstava u borbi, uništavanje i pljačka kulturno-istorijskih spomenika i dobara; prikupljanje, obrada i čuvanje građe o zločinima genocida, izvršiocima zločina genocida, spasiocima žrtava genocida; utvrđivanje i obeležavanje mesta stradanja žrtava; obezbeđivanje korišćenja kulturno-istorijske građe i saznanja u kulturne, obrazovne, vaspitne i informativne svrhe; saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu; organizacija stručnih i naučnih skupova posvećenih sećanju na zločine genocida.

Najznačajniji projekat:

Projekat „Žrtve rata 1941-1945“ (Revizija Popisa „Žrtve rata 1941-1945“ iz 1964. godine). Cilj projekta je poimenično utvrđivanje žrtava Drugog svetskog rata sa punom identifikacijom, bez obzira na nacionalnu, versku, etničku, ideološku i vojno-formacijsku pripadnost.

Delatnost:

Muzej je bio organizator i saorganizator naučnih skupova (Beograd, Njujork, Banja Luka, Jerusalim), a kustosi su učestvovali na brojnim naučnim skupovima u Srbiji i inostranstvu.

U realizaciji projekata sarađuje se i razmenjuju iskustva sa muzejima, institucijama i pojedincima kako u zemlji tako i u svetu: Yad Vashem u Jerusalimu, Muzej holokausta u Vašingtonu, Vizentalov centar u Jerusalimu, SHOAH centar u Los Anđelesu, Dokumentationsarchiv des Österreichischen Wiederstandes u Beču, Dokumentacioni centar za prikupljanje građe o ratnim sukobima 1991-1995. u Banja Luci, Dokumentacioni centri „Veritasa“ u Beogradu i Banja Luci, Muzej Republike Srpske u Banja Luci, Hrvatski institut za povijest u Zagrebu i drugi.

Zbirke i fondovi:

1
Zbirka dokumenata (Fond „Žrtve rata 1941-1945“, Fond građe o ratnim sukobima od 1991. godine, Fond Međunarodni sud pravde, Fond Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Fond legata)
2
Zbirka predmeta
3
Zbirka umetničkih dela
4
Zbirka dokumentarnih fotografija
5
Multimedijalna zbirka (Videoteka, Audioteka, Digitalni zapisi, Mikrofilmovi, Filmovi, Mape)
6
Pomoćne zbirke i fondovi (Fond kopija arhivske građe, Fond zapisa sa interneta, Fond kopija digitalnih zapisa, Biblioteka, Hemeroteka)
7
Lični fondovi (15)

VIRTUELNA 3D PREZENTACIJA MUZEJA

FOTO GALERIJA MUZEJA

Image zldkQzMJHW
Image yZd1ztv2lH
Image yGI1acxhGI
Image uikQyuCgHs
Image rrBfK0X6uT
Image q2HuN43Qje
Image nVbteini2V
Image hRxXIlHqtx
Image hCTSDReMHb
Image ghtADqvRvb
Image fxqzKaiFRE
Image XrZLfm45EO
Image XGGiBLbpqm
Image WNdxAlZByw
Image VdO6BtcRtn
Image QkNMWY6zUA
Image OqEYfiU2gA
Image OJdPUCeiUE
Image KWnzvPSn9j
Image HQOAWgGH1z
Image EtJTTl3kZl
Image 8nAyOhUMnb
Image 7a84BXWY6M
Image 5azWuykaNx
Image 4gL5K8dV5t
Image

ADRESA:

  • Trg Nikole Pašića 11/III
  • Beograd 11000 Srbija

KONTAKT TELEFON:

+381 11 339-8883

E-mail:

  • office@muzejgenocida.rs